Søg
Vejlebogen fra 2010 / Uddrag

Eventyret om den lille kagefabrik


I Vejlebogen har journalist Vibeke Kruse på fineste måde fortalt eventyret om den lille kagefabrik, der blev til en stor fødevarevirksomhed:

Året var 1951, da Inga Christensen bagte de første småkager til salg og lagde grunden til et erhvervseventyr af internationale dimensioner. Inga´s Småkager, det senere Ingadane, er i det små grundlaget for den nuværende internationale fødevarekoncern Good Food Group. 

Da småkageeventyret så småt tog form, var Inga 29 år gammel og husmor i hjemmet på Ribevej 1 i Vejle, hvor hun var midtpunkt for familien, som bestod af ægtemanden Peter, der var udlært bager og arbejdede som bagersvend, og deres eneste barn, Otto, født i 1950. Det  var en tilfældighed, der var årsag til, at Inga begyndte at bage småkager til salg. Det var en tidligere logerende hos familien, der efterlod mel, sukker og bagegrej, som han havde planlagt at bruge til at bage til eksport. Han havde bare ikke penge til at realisere sin plan, så han rejste fra det hele. 

Året var 1971, 20 år efter Inga begyndte at bage hjemme i gasovnen, da sønnen Otto kom ind i familievirksomheden. Han kom som ung, nyuddannet bager med energi og et væld af nye idéer om, at ændre håndværksbageriet til en moderne kagefabrik. I 1975 begyndte eksporten af småkager til hele Skandinavien. I 1978 overtog Otto Christensen ledelsen, og virksomheden skiftede navn til Ingadane, fordi alle småkager nu blev solgt til eksport.

I perioden 1977 til 1986 blev virksomheden til Danmarks største eksportør af småkager. I 1986 blev Ingadane solgt til en konkurrent, og ganske kort tid efter kastede Otto Christensen sig ud i nye aktiviteter. Han købte marmeladefabrikken Hornbech i Hadsund og grundlagde virksomheden Good Food Group, som den hedder i dag. Dette blev starten på en lang proces, der skulle gøre den lille fabrik til en international fødevarevirksomhed, der i dag er i blandt de største fødevarevirksomheder i Danmark. Indtil januar 2019 drev 2. og 3. generation koncernen. I dag ejes den af Maj Invest.